Creed Organizing

Gezien in Museum Voorlinden: het werk van Martin Creed. Een kunstenaar met organizer-genen!

Hij nummert zijn werk, in plaats van het een naam te geven. Hij stapelt, verzamelt, en maakt reeksen van precisie en balans. Een boeiende eenvoud. De drijfveer van zijn kunst is om orde in de chaos te maken, volgens zelfbedachte regels.
Om beslissingen uit de weg te gaan, laat hij het formaat of de hoeveelheid van het werk vaak bepalen door de mogelijkheden (of beperkingen) van het materiaal. Bijvoorbeeld tape, maar dan alleen alle tape die verkrijgbaar is van 5 cm breed. Opgeplakt op een wand is het een kleurig kunstwerk. Of: 1000 prints gemaakt met 500 doorgesneden broccolistronken, met 1000 verschillende (!) kleuren en soorten verf. Elke afdruk is daardoor uniek. Die begrenzingen (van materiaal of hoeveelheid) is een beproefde organizing techniek, overigens.

Het liefst gebruikt Martin spullen en materialen die in het dagelijks leven gebruikt worden. De andere functie die hij er aan geeft, en de precisie waarmee hij ze rangschikt of in de ruimte zet, zijn fascinerend en laten je glimlachen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *